Artikelen

1. Vroegtijdig herkennen en alarmeren

Voorkomen is beter dan genezen. In de keten van overleven is het dan ook essentieel om niet alleen vroegtijdig een daadwerkelijke hartstilstand te herkennen, maar ook om ziektes die een oorzaak kunnen zijn van een hartstilstand tijdig te herkennen en te behandelen voordat een hartstilstand optreedt. Denk bijvoorbeeld aan het slachtoffer met pijn op de borst als gevolg van een hartinfarct. Indien niet adequaat wordt opgetreden kan er een hartstilstand ontstaan, wat voorkomen kan worden door vroegtijdige behandeling van het hartinfarct in het ziekenhuis.

Indien een hartstilstand wordt vastgesteld is het essentieel om direct, zonder vertraging hulpdiensten te waarschuwen, zodat de keten van overleven vroegtijdig wordt opgestart en tijd kan worden gewonnen. Het (leren) herkennen van een ademstilstand, agonale ademhaling en een circulatiestilstand is essentieel.

2. Vroegtijdig reanimeren

Vroegtig starten met het geven van borstcompressies en beademingen vergroot de kans dat het slachtoffer zijn hartstilstand overleefd en wordt de kans op eventuele restschade verkleind. Hoe eerder gestart wordt met reanimatie des te groter de kans dat de reanimatie succesvol is. Na herkenning van de circulatiestilstand worden zo kort mogelijk de ademhaling gecontroleerd en indien deze afwezig is wordt direct begonnen met het geven van borstcompressies. De borstcompessies moeten zo kort mogelijk onderbroken worden voor beademingen. Langere onderbreking leidt tot een afname van de opgebouwde bloeddruk en zodoende verminderde zuurstofvoorziening naar de hersenen.

In iedere minuut na het intreden van de circulatiestilstand dat er niet gereanimeerd wordt, neemt de overlevingskans met 10% per minuut af.

3. Vroegtijdig defibrilleren

Van de mensen die een hartstilstand krijgen heeft ongeveer 60=80% van te voren een hartinfarct doorgemaakt. Na een hartinfarct is er een vergrote kans op het optreden van kamerfibrilleren, waardoor een circulatiestilstand optreedt.

Indien binnen 5 minuten de eerste defibrillatie plaatsvindt, is de overlevingskans ongeveer 70% (dat zegt overigens niets over het al dan niet optreden van restschade).

Het is essentieel dat zo snel mogelijk een Automatische Externe Defibrillator bij het slachtoffer komt en dat deze gebruikt wordt om de eerste schok toe te dienen.

4. Postreanimatiezorg

Post-reanimatiezorg, ofwel de zorg na een succesvolle reanimatie (het slachtoffer heeft weer een eigen hartslag) is van groot belang om het slachtoffer daadwerkelijk een kans op een goede overleving te bieden. Postreanimatiezorg start op het moment dat het slachtoffer weer een eigen hartslag krijgt. Vanaf dat moment wordt er alles aan gedaan om de omstandigheden te optimaliseren voor een goed herstel van de vitale functies, van het hart, de hersenen en den andere vitale organen.

Het slachtoffer wordt opgenomen op de intensive care en zo nodig behandeld met speciale medicatie via een infuus om de bloedsomloop te optimaliseren en de schadelijke effecten van de hartstilstand en de reanimatie zoveel mogelijk te beperken. Vaak wordt het slachtoffer 24-48 uur gekoeld en slapende gehouden.

Onderhouden AED-apparaten en buitenkasten.

In Nijmegen Noord gaat het vooralsnog om 8 AED’s. In heel Nijmegen zijn dat 150 AED’s. Hieronder zijn 49 gemeentelijke apparaten. Deze hangen aan wijkcentra en sportzalen. Maar ook de AED’s bijvoorbeeld in het stadhuis, schaatsstadion Triavium en de Jan Massinkhal vallen hieronder. Verder hebben de AED-stichtingen verschillende VvE’s geholpen met de aanschaf van een apparaat en onderhouden vervolgens deze apparaten ook.

Doel is natuurlijk alle AED’s 24/7 gebruiksklaar te houden. Zo worden op tijd de plakkersets en accu’s vernieuwd, kleine reparaties uitgevoerd en de bereikbaarheid optimaal gehouden. Hiervoor zijn rechtstreekse contacten met importeurs en leveranciers opgebouwd en is er regelmatig contact met de gemeente Nijmegen. Zo kunnen fysieke problemen in de openbare ruimte direct aangepakt worden.

Alle in Nijmegen en bij het landelijk oproepsysteem HartslagNu aangesloten en door de stichtingen beheerde AED’s, worden minimaal eenmaal per maand gecontroleerd. Daarnaast zijn er extra controles nadat apparaten zijn aangestuurd bij een alarmmelding. Beheer en onderhoud wordt vooralsnog vanuit Dukenburg geregeld.

Plaatsing nieuwe apparatuur.

De AED-stichtingen plaatsen ook apparatuur. De afgelopen jaren zijn alle AED kasten van de gemeente Nijmegen en het ‘Huis voor de Binnenstad’ door de AED-stichtingen geplaatst. De stichtingen werken hiervoor samen met ZZP-ers die het hart op de goede plek hebben en zo kunnen we de kosten zeer laag houden.

Alle Nijmeegse AED-stichtingen hebben, onder de paraplu van de stichting HartslagNijmegen, regelmatig contact en overleg met diverse partijen. Te beginnen met de gemeente Nijmegen, de Hartstichting en de stichting HartslagNu. Daarnaast is er regelmatig contact met de cardiologen van het Radboudumc, de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, Politie en AED-stichtingen rond Nijmegen.

Ook kunnen de Nijmeegse AED-stichtingen clubs, VvE’s, winkels, enz. helpen met de aanschaf van een AED en de plaatsing van een AED buitenkast.

Via het contactformulier op deze website kan men zijn vraag aan de stichting stellen.

Ook geïnteresseerden voor de nieuwsbrief kunnen zich zo inschrijven.

 

 

Een 'sms'-of 'app-' oproep om direct naar een slachtoffer te gaan of om eerst een AED op te halen, bevat de volgende gegevens.

Nieuw: de route naar het slachtoffer (eventueel via een AED locatie) wordt meegestuurd in de vorm van een URL. Met jouw smartphone kun je deze URL activeren en krijg je de route in de vorm van een kaart met hierop de route getekend (Google Maps).
 

Zo ziet een oproep om direct naar slachtoffer te gaan er uit (zonder eerst een AED op te halen)


De volgende tekst is te zien:

HartslagNu OPROEP!
(0),  Ga direct naar het slachtoffer op adres: (1)
Deze SMS is verstuurd op (3)   om  (4)
Zie route : (5)
 
Met de volgende parameters:
0 – Naam Burgerhulpverlener
1 – Adres van noodoproep
3 – Noodoproep datum
4 – Noodoproep tijd
5 – URL van de route naar slachtoffer
 

Zo ziet een oproep er uit om eerst een AED op te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan:

 
De volgende tekst is te zien:


HartslagNu OPROEP!
(0)  Haal direct een AED op adres: (2)
Ga vervolgens naar het slachtoffer op het adres:  (1)
Deze SMS is verstuurd op (3)   om  (4)
Zie route : (5)
 
Met de volgende parameters:
0 – Naam Burgerhulpverlener
1 – Adres van noodoproep
2 – Locatie van AED
3 – Noodoproep datum
4 – Noodoproep tijd
5 – URL van de route naar slachtoffer

 

Bron en foto’s HartslagNu.nl

 

Covid-19 richtlijn, oktober 2020

Reanimeren volgens de covid-19 richtlijn betekent:

Beoordeel de ademhaling door alleen naar de borstkas te kijken, open de luchtweg niet.

Bel 112 en zet het toestel op luidspreker!

Dek de mond en neus van het slachtoffer af en geef GEEN beademingen, WEL borstcompressies.

Sluit de AED aan zo gauw deze beschikbaar is. Elke AED van de Nijmeegse AED stichtingen heeft ook een beademingsmasker. Overleg met de centralist.

 

Wie zijn wij?

De stichting AED Waalsprong zet zich in om stadsdeel Nijmegen Noord van de gemeente Nijmegen hartveilig te maken.

De stichting beheert ...  AED-apparaten (Automatische Externe Defibrillator) die allemaal in de openbare ruimte hangen. Veel AED's hangen in beveiligde kasten die alleen door de opgeroepen vrijwilligers geopend kunnen worden. Een deel is bereikbaar in winkels.

De vrijwilligers worden onder andere door de stichting AED Waalsprong opgeleid in het verlenen van reanimatie en het bedienen van een AED-apparaat. Vervolgens zullen zij jaarlijks getraind worden om hun vaardigheden op peil te houden. Deze cursussen zijn gratis voor bewoners en mensen die werken in Nijmegen Noord!

* november 2020. De AED stichtingen beheren 49 AED's in Dukenburg en Lindenholt, ruim 50 AED's in andere stadsdelen van Nijmegen.

Via deze site willen wij u alle informatie geven die nodig is voor het levensreddend handelen door middel van reanimatie in combinatie met het gebruik van een AED.

Wij zijn geen EHBO afdeling. Wel gaan wij bewoners uit Nijmegen Noord die mee willen doen, in een opleiding van één avond per jaar, reanimatie leren in combinatie met het gebruik van een AED.

Aanmelden voor een cursus kan door invullen vanhet aanmeldingsformulier op deze website.

Aanmelden als burgerhulpverlener en oproepen ontvangen kan bij HartslagNu

 De stichting heeft de ANBI status ( bij de belastingdienst aangemerkt als 'algemeen nut beogende instelling )


                

 

De teksten, artikelen en gegevens zijn vrij te gebruiken door de wijkplatforms/wijkraden van de stadsdelen Dukenburg en Lindenholt, de gemeente Nijmegen en de bladen De Dukenburger en Lindenholt Leeft. Foto's alleen met naamsvermelding. Logo's alleen met toestemming van de desbetreffende organisatie/eigenaar.

Onderzoek en bewerking: Peter Saras

Laatste Nieuws

02 januari 2022
30 december 2021
30 december 2021

Word Donateur

Partners

Copyright © 2024 AEDWaalsprong All Rights Reserved.

Zoeken